Túraútvonalak

Települést néző kisbusz Kehidakustányban!

01:30
 • Elektromos kisbusz

Leírás

A település Zala megye északi, a Zala folyó észak – déli völgyében terül el. A valaha Deák Ferencnek otthont adó település ma sokak által kedvelt turisztikai célpont, ám megőrizte nyugalmat árasztó hangulatát. A gyógyfürdő sokrétű szolgáltatásai mellett a szabadidő hasznos eltöltéséhez számtalan lehetőség nyílik, mint pl.: a horgászat, vadászat, lovaglás, múzeumlátogatás, vagy csak egy romantikus séta oxigén dús levegőn, csodálatos természeti környezetben, a szemet gyönyörködtető dombok zöld lankái közt. A falu és a közeli települések színvonalas vendéglátó egységei kitűnő boraikkal és gasztronómiai különlegességeikkel várják az idelátogatókat.

A kényelmes párnázott bőr ülésein egy időben 12 felnőtt vagy 16 gyermek tud helyet foglalni.

A településnéző kisbusz rendszámmal rendelkezik, ezért a közúti forgalomban is részt vehet. Ez az egyedi kisbusz üde színfolt mindenütt, ahol megjelenik, élményt nyújt minden korosztály számára.

Szokásos 60-90 perces településnéző körutazásunk a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő nyári bejárata előtti parkolóból (8784 Kehidakustány, Dr. Kovács Lajos sétány 1.) indulva és oda visszaérkezve megálló nélkül csoportoknak 1.500.-Ft/fő egységesen. Utunk során Kehidakustány összes nevezetessége látható, többek között elénk tárul a Deák Kúria és Múzeum- Deák kút- Gyümölcsoltó Boldogasszony Templom- Romtemplom- Tájház- Hagyományőrző Mariska udvar- Harangláb- Kehida Termálfürdő. Miközben az elektromos kisbusz a Zala völgye lankai között barangol, a vendégek részletes tájékoztatást kaphatnak Kehidakustány látnivalóiról.

A programon való részvétel előregisztrációhoz kötött, kérnénk előre jelezni a megadott elérhetőségeken!

JEGYÁR:

3 év alatt: Ingyenes

Gyermek (3-14 éves korig) 1.000 Ft/ fő

Felnőtt (14 éves kortól) 2.000 Ft/ fő

Csoportok min. 5 főtől 1.500 Ft/ fő

SZOLGÁLTATÁSAINK

Menetrenden kívül a kisbusz bérelhető! Hétköznap, hétvégén egyaránt.

Válassza a környezetkímélő elektromos kisbuszunkat! Vegye igénybe aktuális szolgáltatásainkat csoportok részére is!

Akár az alábbi rendezvényekre is:

– esküvők

– lánybúcsú, legénybúcsú

– céges rendezvények, csapatépítő tréningek

– osztálykirándulások

– gyermek- vagy nyugdíjas programok

Bérelni március elejétől október végéig lehet, ha az időjárás megfelelő, 1 nappal a bérlés előtt kérnénk az igényt leadni.

A bérlés ára: 12.000 Ft/óra

A kisbusz csak megfelelő időjárási viszonyok között üzemel!


Helyszínek

 • Kehidakustány, Dr. Kovács Lajos sétány 1.

  Információs épület

  Építés alatt, ( 8784, Kehidakustány, Dr. Kovács Lajos sétány)

 • 8784 Kehidakustány, Kúria utca 3.

  Deák Ferenc Kúria és Múzeum

  Deák Ferenc ötéves korától, 1808-tól lakott Kehidán, a falu közepén, egy kis emelkedésen álló kúriában. A kehidai kúriát Hertelendy Gábor építette az 1740-es években. Hertelendy nem csak birtokosa volt a településnek, hanem feltámasztója is, hiszen a török időkben teljesen kihalt Kehidát ő építette újjá és népesítette be újra. Az L alaprajzú, földszintes épület közel kétszáz évig nagyobb átalakítás nélkül szolgálta urait. Ma látható, végleges formáját az 1920-as években végzett bővítéskor nyerte el a kúria. A Deák család úgy került kapcsolatba Kehidával, hogy Deák Gábor, Hertelendy Gábor egyetlen leányát, Hertelendy Annát vette feleségül. Amikor a házasságukat alig több mint tíz év múlva felbontották, Kehida az asszony tulajdonába került, Söjtör pedig Deák Gáboréba. A kehidai birtokot fiának sikerült visszaszereznie, úgy, hogy édesanyja adósságait átvállalta a birtok tulajdonjogáért cserébe. A Deák család tehát, 1803-ban tért vissza Kehidára. Deák Ferenc a kehidai kúriát 46 éven keresztül – 1808-tól 1854-ig – tekintette otthonának. Ezekben az években a reformkori Magyarország szinte valamennyi kiemelkedő személyisége járt Kehidán.  Ma a Deák Ferenc Kúria a “haza bölcsének” egykori lakhelye múzeumként és rendezvényházként működik.

 • 8784 Kehidakustány, Deák Ferenc utca 8.

  Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus templom

  A 15. századi, gótikus templom átalakításának Hertelendy Gábor 1747-ben látott hozzá. A szilárd anyagokból épített templom festett fakarzattal és ugyancsak festett fa szószékkel, valamint kő keresztelőkúttal rendelkezett. A barokk stílusú, szabadon álló, egyhajós, templom szentélye sokszög alakzatban záródik. Tornya a nyugati homlokzat előtt áll. A szentély felől kontyolt nyeregtető fedi. A szentély északi és déli oldalához sekrestye, illetve mellékkápolna kapcsolódik. Hajóját fiókos dongaboltozattal fedi, a szentélyt fiókos dongaboltozat. Karzatát a hajó bejárati oldalán építették. Három oltárát, azaz a Boldogságos Szűzmária, a Páduai Szent Antal, és a Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt oltárokat jegyezték fel. A felszentelése 1755. április 5-én történt. Eredetileg is Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére emelték, ezt a címét máig megőrizte. Berendezése barokk korabeli munka, diadalív szerű főoltára az angyali üdvözletet ábrázolja, szobrokkal gazdagon díszített. Tornya 1807-ben készült el.  Tornyában három harang lakik, a legnagyobb közel 4 mázsa súlyú.

 • Kehidakustányi Romtemplom

  Kustányi Romtemplom

  A kustányi templom még romjaiban is méltóságot sugall. A gótikus templomrom a falu külterületén a zalaparti erdőben áll.  A hajdan két falu: Alsó-, vagy Egyházaskustány és Felsőkustány volt. Egyházaskustány plébániatemplomát a Zala folyó szigetén kb. a XII. században építették, első említése a 1256-ból való. Az utatások során számos új információ került elő, köztük Kustány 1019-es adózási emléke. Arról nem is beszélve, hogy a történelmi levelezések többször említik az Alsó-Kustányi búcsút, ami szintén kötődhetett az épülethez. Mindezek alapján feltételezhetjük, hogy a templom már ez idő tájt állt Ma már csak nyugati homlokzatának egy része, valamint az északi és a déli fal egy, egy kis szakasza áll. A nyugati homlokzat középtengelyében nyíl egykor a kapu, felette konzolpárról induló torony csonkja látható. Két oldalán csúcsíves vakívsor töredékekkel. A nyugati falon barokk és középkori boltozat maradványai vehetők ki.

 • 8786 Kehidakustány, Hunyadi János utca 19.

  Tájház

  A tájház épülete tömésfalu, 1900-ban épült, döngölt padlója ma is látható. A lakóház négyosztású, a konyhába belépve az utca felőli oldalon látható a tisztaszoba, az udvar felőli oldalon pedig a lakószoba, a kamra pedig külön bejáratú a lakóház utolsó helyiségeként, ahol a padlásfeljáró is található. Az épület folytatásában egykor kőből épült istálló és pajta is állt, de ennek már csak a romja látható, egyedül a kerekes kút helyreállítása történt meg. A konyhában található mászókéményes kemence üzemképes, aljában vízmelegítő katlan is látható, de csikótűzhellyel is rendelkeznek. A padláson egykori szabad kéménynek nincs nyoma, a ház már eredetileg is mászókéményesnek épülhetett. Az épületen jelentős átalakítás nem történt építése óta, csupán az elektromos áramot vezették be 1974-ben, csatornahálózattal pedig nem rendelkezik. Az épületet és a telket a Kehidakustányi Önkormányzat vásárolta meg 2012-ben a még benne található bútorokkal és használati tárgyakkal együtt, de a berendezést helyi gyűjtéssel is kiegészítették.

 • 8784 Kehidakustány, Papucs-hegy 2.

  Papucs-hegyi Fénykereszt

  1. július 16-án, Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepén az Úr Jézus Fernanda Navarro, Grenoble-ban lakó családanyának adott kinyilatkoztatása által indította el világszerte több ezer kereszt felállítását, általa pontosan megadott méretben (magassága: 7.38 m, egy vízszintes szár hossza: 1.23 m (2,46), mivel Krisztus keresztje a Golgota hegyén 738 m magasan állt.

  Ezen keresztek által előre hirdetem dicsőséges eljövetelemet…” „…Szent Anyám tiszteletére kívánom, hogy a kereszt a fehér és kék színt hordja magán…” „Mondom nektek, hogy Szent Anyám minden ilyen kereszt alatt ott fog állni, hogy a Golgotán megfeszített Fia keresztje alatt állt.” – „Minden kereszt áldás a Föld számára…Mindegyik a fundamentumáig az Ég által meg lesz áldva… Egyetlen kereszt helyét sem ember kereste ki, minden Istentől származik…”

  „Minden hely, ahol 7.38 m magas kereszt fel van állítva és a Dozulé-ban általam mondott imát imádkozzák, minden katasztrófától megmenekül… Minden kereszt, mint egy őrtorony őrködik felettetek. Mert az a város, amelyben e keresztemet felállítják, az ÉN oltalmam alatt áll. Imádkozzátok minden keresztem előtt naponta a dozulei imát abban a biztos tudatban, hogy ÉN ott vagyok…” „Ha az imát szívvel mondjátok, akkor sok kegyelmet kaptok minden ilyen kereszt előtt… Imádkozzatok együtt… Minden imát megáldok, melyet hittel imádkoztok e kereszt lábánál…Minden ima növeli a kereszt hatóerejét.”

  1. november 15-én II. János Pál pápa apostoli áldását adta mindazokra, akik e keresztet felállítják. Magyarországon 2002. november 1-jén állították fel az elsőt Debrecenben.

  Minden fénykeresztet úgy kell felállítani, hogy a két karja kelet-nyugat irányba mutasson. A kereszt csúcsa három ponton kék fénnyel van kivilágítva, amely a Szentháromságot, az alsó részén négy fehér pedig Jézust, mint az Ég és a Föld összekötőjét hirdeti.

  A fénykereszt, nem attól fénykereszt, hogy világít, vagy ki van világítva, hanem attól, hogy a Mindenható Isten világítja meg, árassza el kegyelmével, a hittel imádkozókat pedig ez a fény kíséri.

  A fénykeresztet nemcsak Kehidakustány lakóinak állítottuk, hanem az ide látogató vendégeknek is. Ez a jelkép Istenünk dicsőségét, szeretetét, a szenvedés ellenére is bennünket boldogítani akaró örömét hirdeti.

 • Kehidakustány, Dr. Kovács Lajos sétány 1.

  Információs épület

  Építés alatt, ( 8784, Kehidakustány, Dr. Kovács Lajos sétány)