Helyek

Öreg hegyi Berkenyefa

Cím
8784 Kehidakustány, Öreg hegy

Térképen megnézem

Leírás

Zala megye legnagyobb berkenyefája a kehidakustányi Öreg hegyen. Megközelíthető kövezett szőlőhegyi úton a Malomkő Vendéglőtől indulva 1,4 km-re.
A fánál elhelyezett tábla szövege:
“KUSTÁNYI VÉDETT HÁZI BERKENYEFA
A házi berkenye az egyik legritkább és legelfeledettebb régi magyar gyümölcsfaj. A középkor óta termesztették, elsősorban a kolostorok kertjeiben és a szőlőhegyekben.
Mivel meleg igényes fafaj, csak a szőlő és a cseres tölgyesek termőhelyén érzi jól magát. Későn, 18-24 éves korában fordul termőre, így őseink mindig nagy becsben tartották a jól termő, idős példányait. Sajnos a nagyüzemi mezőgazdaság térhódításával sok idős ház berkenye esett a táblásítás, a “korszerűsítés” és a gazdátlanság áldozatává.
Az itt látható fa Zala megye legnagyobb méretű házi berkenyéje. Őrzi az emlékét a régi zalai gazdáknak, elsősorban is a Kustányban lakó Nagy Mária néni felmenőinek, akik megnevelték és megőrizték nekünk ezt a hatalmas fát.
Szeptember végén érő pirosas-sárgás, apró körtére emlékeztető termése megbarnulva, nagy cukortartalma és finom savanyagai folytán finom csemege. Gyümölcsét a középkor óta gyomorerősítőnek használták. Magyarországon a házi berkenye minden példánya védett!