Places

Deák-család sírboltja

Address
8784 Kehidakustány

View on map

Description

Deák Ferenc a Fiumei úti temetőben kapott díszsírhelyet, szülei, szeretett bátyja, Antal és nagyapja azonban a kehidai kúria közelében, a családi sírboltként használt középkori eredetű temetőkápolnában nyugszanak.

A kápolna kulcsát a kehidakustányi önkormányzat irodájában őrzik, ezért ha belülről is szeretnék megtekinteni az épületet, akkor először a kulcsot kérjék el, azután induljanak el a Zalaszentgrót felé vezető úton. A település után körülbelül másfél kilométer múlva, az út bal oldalán lesz láthat a temetőnek és a kápolnának otthont adó domb, melynek megmászása után szemünk elé tárul a  gondos felújítása óta újra egykori szépségében pompázó kis templom, hazánk egyik legbájosabb árpád-kori egyházi épülete.

Az eddig leírtakból már kiderült, hogy a kápolna a Deák család Kehidára költözésénél jóval korábban épült, amikor a család kiválasztotta a sírbolt elhelyezésére, már állt a település új plébániatemploma, a kis templom csak temetőkápolnaként szolgált. A Szent Miklósnak szentelt, téglából épült, egyhajós, félköríves szentélyű, torony nélküli templom építési idejét a kutatók a 13. század közepére teszik -építtetője a település akkori ura, Orosz fia Karacs lehetett- és az épület közelében fellelt nyomok alapján – a templomtól északra eső domboldalon találták meg egy település nyomait – egy akkori falu – valószínűleg Kiskallós- plébániatemploma lehetett.